Πως θα γίνεται ο έλεγχος από την Α.Α.Δ.Ε στις λιανικές, ποιος ο ρόλος της myDATA και τι θα κερδίσουμε από αυτήν.

qrcode aade mydata
Μοιράσου το

Ο βαθμός ετοιμότητας της Α.Α.Δ.Ε στους ηλεκτρονικούς ελέγχους θα ξεπεράσει το 90%  με τον έλεγχο των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών (Qrcode σε ΑΠΥ και ΑΛΣ) και τα ηλεκτρονικά βιβλία (#myDATA).

Mε το κινητό του τηλέφωνο μπορεί ο καταναλωτής και ο εφοριακός να εξακριβώσει αν η απόδειξη που του έδωσε το κατάστημα ή ο ελεύθερος επαγγελματίας, είναι νόμιμη και έχει δηλωθεί στην Α.Α.Δ.Ε.

Πως θα γίνεται αυτό:

Με την κάμερα του κινητού μας, σαρώνουμε το qrcode της απόδειξης και κατευθείαν μας οδηγεί στην ιστοσελίδα της Α.Α.Δ.Ε.

Αυτόματα η ιστοσελίδα της Α.Α.Δ.Ε μας δίνει την πληροφορία του ποσού της απόδειξης, του αριθμού της, του Α.Φ.Μ της επιχείρησης που την εξέδωσε, την διεύθυνση που βρίσκεται η ταμειακή μηχανή ή ο φορολογικός μηχανισμός, του σειριακού αριθμού του και αν έχει δηλωθεί στην #myDATA η απόδειξη αυτή.

Ως γνωστό έως σήμερα υπήρχαν ταμειακές μηχανές που εξέδιδαν αποδείξεις το πρωί και με ένα μαγικό τρόπο το βράδι τις εξαφάνιζαν. Όπως καταλαβαίνετε η ζημιά ήταν τεράστια γιατί ενώ ο καταναλωτής είχε πληρώσει φόρους και Φ.Π.Α η επιχείρηση (που δεν τα δήλωνε) τα υπεξαιρούσε , προκαλώντας ζημιά στον υγιή ανταγωνισμό, στον καταναλωτή και στο κράτος.

Με την υποχρεωτική αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών σε συνδυασμό με τα myDATA (Ηλεκτρονικά βιβλία), ο έλεγχός γίνεται και από τον κρατικό μηχανισμό αλλά και από τον ίδιο τον φορολογούμενο και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο.

Για πρώτη φορά στα χρονικά η Α.Α.Δ.Ε. υλοποίει στην ώρα της το δυσκολότερο Project της ψηφιακής μεταρρύθμισης του Ελληνικού Κράτους ξεπερνώντας σε ταχύτητα και deadlines ακόμα και κολοσσιαίες εταιρείες που κατασκευάζουν λογιστικά προγράμματα.

Τι βοήθησε να υλοποιηθεί το project myDATA

1.Το ηλεκτρονικό ήθος του διοικητή της Α.Α.Δ.Ε που έβαλε κάτω τους αλγόριθμους και τον οδήγησε να μην λυγίσει στις πιέσεις των αρνητών της τεχνολογίας και των υπερασπιστών σκοτεινών συμφερόντων. Πλέον έχει πείσει τους Φορείς το Κράτος και τους Φορολογούμενος ότι είναι αποφασισμένος να πατάξει την φοροδιαφυγή με την πλατφόρμα myDATA.

2.Η σωστή επιλογή της ομάδας έργου της Α.Α.Δ.Ε και της τεχνολογίας που φιλοξενείται η πλατφόρμα myDATA καθώς και το κοινωνικό της πρόσωπο

3.Η ωριμότητα των εταιρειών κατασκευής λογισμικού να επενδύσουν σε μια δύσκολη εποχή βλέποντας μπροστά.

4.Tα lockdown (κρατάμε μόνο το συγκεκριμένο καλό χωρίς να τα θέλουμε) που άθελά τους έστρωσαν τον δρόμο για την ψηφιακή αλλαγή και έδωσαν την ευκαιρία να γίνουν οι δοκιμές με γοργούς ρυθμούς και με λιγότερα ψηφιακά δεδομένα εφόσον ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων ήταν κλειστά.

Λύκος – Λύκος το μεγάλο πρόβλημα

Κανείς λογιστής ή επιχείρηση δεν πίστευε ότι μπορεί το myDATA project να υλοποιηθεί. Εκφράσεις όπως «Νίκο είσαι τρελός- δεν θα γίνει ποτέ- σιγά μην γίνει αυτό -τα ακούμε τόσα χρόνια αυτά» ήταν αυτές που άκουγα καθημερινά. Και είχαν εν μέρη δίκαιο γιατί τα είχαν ακούσει τόσες φορές που δεν τα πίστευαν σαν τον βοσκό που φώναζε Λύκος – Λύκος

Τι πρέπει να γίνει #think myDATA

Βαθμός ετοιμότητας μιας ταχύτητας. Όλοι μαζί επιχειρήσεις, λογιστές, κράτος και φορείς πρέπει να συνεργαστούμε ώστε ο βαθμός ετοιμότητας των επιχειρήσεων στην μεγάλη ψηφιακή αλλαγή να έρθει στο ίδιο ποσοστό με τον βαθμό ετοιμότητας της Α.Α.Δ.Ε . Αν ο βαθμός ετοιμότητας έχει μεγάλη διαφορά θα την πληρώσουν λογιστές και επιχειρήσεις γιατί το κράτος είναι έτοιμο.

Επικοινωνία – εκπαίδευση και συνεργασία μεταξύ κατασκευαστών λογισμικού , λογιστών, επιχειρήσεων, ΑΑΔΕ και επιμελητηρίων.

Ενημέρωση των πολιτών από το κράτος για τα οικονομικά αποτελέσματα των ηλεκτρονικών βιβλίων και την άμεση επιστροφή αυτών σε παροχές υγείας, άμυνας, εκπαίδευσης και εργαλεία ανάπτυξης επιχειρήσεων.

Νικόλαος Σπυρόπουλος co founder i-spirit Software.